tarta na słodko

Słodka przerwa na tartę

Tarty na słodko nie tylko stanowią pyszny deser. Są w większości przypadków znacznie mniej kaloryczne niż klasyczne ciasta, szczególnie te z dodatkami kremów czy olbrzymią ilością czekolady. Przepisy na tarty w wersji w zdecydowanej większości przypadków bazują na kruchym cieście (koniecznie własnej roboty) oraz owocach z dodatkami np. galaretki czy kremu budyniowego.

Tarty mogą być wykonywane również na cieście francuskim jednak znacznie lepsze i zawierające mniej szkodliwych tłuszczy będą te zawierające na spodzie kruche ciasto. Wykonanie takiej tarty wbrew pozorom jest naprawdę bardzo proste, dlatego poradzi sobie z tym wyzwaniem nawet największy amator kuchennych zmagań. Składników też nie trzeba zbyt wiele, bowiem klasyczny przepis na ciasto zawiera w sobie mąkę, drobny cukier, margarynę do pieczenia oraz jajka. Jeśli chodzi o zawartość tarty tu panuje zupełna dowolność i możemy dać się ponieść fantazji i ułożyć nadzienie ze wszystkich swoich ulubionych składników – owoców, cukierków, czekolady, kremu, budyniu, sera itd. Ciasto kruche to taki fantastyczny wytwór kuchenny do którego pasuje niemal wszystko. Dlatego bardzo popularne w ostatnim czasie stają się wytrawne tarty. Warzywa w odpowiednim sosie, sery, mięso, farsze przypominające pizzę. Do wyboru do smaku. Polecam sprawdzić przepisy na tarty na: delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/tarty/tarty-slodkie/.

Wystarczy nauczyć się perfekcyjnego wykonywania ciasta kruchego (od biedy można kupić gotowe lub ciasto francuskie, jednak nieco to zepsuje efekt smakowy) i można dać ponieść się fantazji za każdym razem faszerując tartę na inne sposoby. Podniebienia nie tylko rodziny, ale i gości będą zachwycone.